002

Ruth Jacott is al sinds jaar en dag niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekindustrie. Met hits als Hartslag, Vrede, Leun Op Mij, Ik Ga Door en Blijf Bij Mij heeft zij zich recht in de harten van Nederland gezongen.

Nadat Ruth in 1986 met het VARA-team (Lisa Boray en Marielle Tromp), de eerste prijs op het Knokke Festival wint, begint het grote werk. In 1987 speelt Ruth de rol van Grisabella in de Nederlandse versie van Cats. Later speelt zij diezelfde rol nog een aantal maanden in Zwitserland. In 1989 krijgt ze de rol van Dinah in de musical A Night at the Cotton Club met o.a. Humphrey Campbell en Madeline Bell. Hiervoor ontvangt Ruth een Zilveren Harp.

In 1993 vertegenwoordigt Ruth Nederland op het Eurovisie Songfestival in Ierland. Met het nummer Vrede behaalt zij de zesde plaats. Haar debuutalbum Ruth Jacott verscheen kort daarna en in datzelfde jaar scoorde ze een grote hit met Blijf Bij Mij, een duet met Paul de Leeuw. Veel albums volgen en bereiken de gouden, platina en dubbel-platina status.

In 1995 doet Ruth Jacott haar eerste theatertournee waarna er nog veel tournees volgen. In 1996 besluit de Stichting Conamus haar te lauweren met een Gouden Harp vanwege haar veelzijdige kwaliteiten en vakmanschap. Het juryrapport looft met name haar spectaculaire liveshows.

In de jaren daarna brengt Ruth veel succesvolle albums en singles uit, doet grote shows en theatertours, zingt de titelnummer van de film Kruimeltje (1999), speelt Vals Verlangen live in Carré (2000).

In 2007 is Ruth te bewonderen in de theaters met haar indrukwekkende show A Touch Of Latin met enkele Spaanstalige nummers, die later dat jaar op DVD uitkomt. Later dat seizoen staat Ruth op de planken in de titelrol van Billie Holiday, geproduceerd door V&V entertainment. Ruth ontvangt hiervoor de John Kraaijkamp Musical Award in de categorie beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical.

In 2009 is Ruth te zien in een gloednieuwe eigen productie; Passie. Hiermee reist zij door het hele land. Niet veel later verschijnt het gelijknamige album.

In het verlengde van de musical Billie Holiday verschijnt in 2010 het album A Tribute To Billie Holiday, opgenomen met het Metropole Orkest onder leiding van de Amerikaanse dirigent Michael Abene. Hiervoor ontvingen zij de Edison Publieksprijs. Datzelfde jaar is Ruth eregast tijdens het grote spektakel van De Toppers in de Arena Amsterdam. Ook speelt ze dat jaar een gastrol in het televisieprogramma Het Spaanse Schaep.

In 2011 start Ruth in samenwerking met V&V Entertainment een nieuwe theaterproductie Simply The Best; ruim 70 voorstellingen zijn er in de grote theaters in Nederland te zien geweest. Het theaterprogramma bestond uit liedjes van Jacott’s muzikale heldinnen uit de soul en jazz, zoals Tina Turner, Billie Holiday, Diana Ross en Beyoncé.

2013 tourt Ruth Jacott door het land met de productie A Lady On Stage, in samenwerking met Albert Verlinde Entertainment. De titel is ontleend aan de prachtige moderne klassieker Quiet please, there’s a lady on stage. Een lied dat prachtig beschrijft hoe het is om als vrouw alleen op het podium te staan. Haar eigen successen wisselt ze af met de muzikale parels van andere Ladies. Geluk en verdriet, hoogtepunten en dieptepunten, meezingers en luistermomenten – het kwam allemaal langs.

Dan, in 2014 verschijnt er een nieuwe single; Verliefd Verward en later dat jaar Hou Van Mij. Ruth brengt eveneens het album Ik Adem Je In (geproduceerd door Ellert Driessen) uit. Vervolgens in 2015 komen de singles Laat Me en Iets uit.

In 2017 tourt Ruth door het hele land met shows onder de naam RUTH. Ze heeft er zestig gespeeld. Ook werd er dat jaar op NPO een special uitgezonden rondom de carrière van de zangeres.

In 2019 komt in aanloop naar de gloednieuwe theatertour Ruth Live de single De Jaren Gaan Voorbij uit. Na vijf jaar geen nieuwe muziek uit te hebben gebracht, wordt dit met open armen ontvangen door de fans en de media. In Ruth Live speelt Ruth nog drie gloednieuwe, andere liedjes welke zijn verschenen op een gelijknamige EP. Helaas is de theatertour vroegtijdig gestopt in verband met de Corona-uitbraak en is het onmogelijk de tour te herpakken gezien de huidige omstandigheden. Maar naar alle waarschijnlijkheid is Ruth volgend jaar met een geheel nieuwe show te zien in de theaters.