De officiële website van Ruth Jacott

Lees hieronder een deel van het interview in VROUW. Foto’s door de fantastische Mark Uyl!

Praten met Ruth Jacott (56) is al een feestje en dan treedt ze ook nog 30 oktober op tijdens ons jubileumconcert. Het perfecte excuus om weer eens bij te kletsen. Over mannen in haar leven, de zeven magere jaren en hoe ze er zo fantastisch uit blijft zien.

Ze trad al eens eerder op bij een VROUW-feest: Ruth Jacott zorgde ervoor dat het dak eraf ging tijdens het Vriendinnen Weekend. Op ons jubileumconcert, op 30 oktober, mag ze dan ook niet ontbreken. “Ik verwacht één groot feest! Wat dat betreft moet je het van de vrouwen hebben, dat zijn de gangmakers. Dus het wordt een gezellige bende.”

ALS OUDE, GOEDE WIJN
Jij kunt het weten, met al je ervaring: bijna veertig jaar in het vak!
“Zo voelt het niet, hoor. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik te vertellen heb. Ik ben net als een oude, goede wijn: het smaakt beter. Vergeleken met twintig jaar geleden heb ik een andere band met mijn publiek. Durf bijvoorbeeld meer te vertellen over mezelf.”

Je hebt gezegd dat je net door je zeven magere jaren bent…
“Ja, het begon met mijn relatie die na 22 jaar stukging (met zanger Humphrey Campbell, red.). Maar dat weet iedereen nu wel en ik ben er­overheen gekomen. Maar daarna viel ik van het podium en brak mijn voet, vervolgens moest ik worden geopereerd aan mijn schouder en daarna nog aan een kapotte knie. Drie jaar geleden moest ik een tour afzeggen, het ergste wat je kan overkomen als artiest. Alles staat dan stil: ook alle mensen die met me werken, zaten werkloos thuis. Een ramp.”

Hoe was je daar zelf onder?
“Het is wat het is. Zelfs na de derde blessure kon ik gelukkig nog denken: je verandert er niks aan, deal with it. Gelukkig kon ik alles inhalen. Alles heeft een reden, die man daarboven zal wel iets hebben gezien waardoor dit nodig was. ‘Je hebt te hard gewerkt, ik hou je nog thuis.’ Zoiets? Het voordeel was wel: daarna had ik nog veel meer energie.”

WENSENLIJST
Maar waar blijft die leuke nieuwe man?
“Haha, ik ben niet op zoek. Er zijn wel mensen die zich hebben aangeboden. Maar ik moet wel iets voor ze voelen. Ik wil weer echt verliefd worden. Van de onenightstands ben ik niet. Ik moet een klik hebben met iemand en die heb ik niet snel. Ik ben niet extreem kritisch, heb geen wensenlijst, maar ik zie niet veel leuke mannen van mijn leeftijd. Een toyboy? Nee joh, niks voor mij!”

Mis je het hebben van een partner?
“Nee. Natuurlijk is het wennen na een relatie van 22 jaar, alleen zijn. Maar ook toen ik nog een relatie had, gaven we elkaar de vrijheid. Ik kan goed op mezelf zijn. De breuk was niet niks; het rouwproces heeft wel een jaar of vijf geduurd. Maar ik vind het nu prima. Je kunt blijven mokken, maar daar word je ook niet beter van. Gelukkig had ik fijne mensen om me heen die me erdoorheen hielpen. Al moet je het uiteindelijk toch zelf doen.”

Ben je beschadigd door die breuk?
“Dat dacht ik in het begin wel even: nooit meer! Maar nee, ik sta open voor de liefde. Al ga ik niet zomaar met Jan en alleman om te kijken of het spannend wordt. Want ik moet me ook afvragen of ze mij leuk vinden of dat iemand denkt: eens even kijken hoe dat is, met die Ruth Jacott. Misschien moet ik naar het buitenland om iemand te zoeken, waar ze me niet kennen. Nee hoor, dat merk je heel snel, als mensen andere bedoelingen hebben. Ach, ik maak me geen zorgen. Het gaat nog wel gebeuren, dat weet ik zeker.”

VREEMDGAAN
In dit nummer staat de grote Vreemdgaan-enquête. Heb je daar ervaring mee?
“Absoluut niet! Ik ben zelf heel trouw en vind het ook echt niet kunnen, tenzij je dat hebt afgesproken binnen je relatie. ‘Lieve schat, we zijn al zo lang bij elkaar, als je af en toe wil snoepen van een ander…’ Prima, maar bij mij gaat dat er niet in. Wat dat betreft ben ik een tut: ik vind vreemdgaan het ergste wat je kunt doen in een relatie. Zoenen vind ik al ver gaan, maar de werkelijke daad… Het meest kwetsend is nog als iedereen het blijkt te weten behalve jij. Zeg dan gewoon eerlijk dat je het wel hebt gehad in je relatie.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees hem dan nu in VROUW magazine: ‘Botox hoef ik sowieso niet: ik ken niemand die er mooier op is geworden, en je verliest je mimiek. Ik zie zoveel mooie oude mensen om me heen. Volgens mij word je juist lelijk oud als je daar alleen maar mee bezig bent en gaat zitten mokken.’

webdesign zwolle